Ördöglakatok, rejtvények, szórakoztató matematika
Puzzles, entertraining math

Trükkös és még trükkösebb fickó ördöglakatok
Tricky- and even more Trickier-Dick puzzles

Klasszikus "Trükkkös Fickó" ("Tricky Dick") változatok

1998 tavaszán, Londonban találkoztam először a baloldalon látható ördöglakattal, Keleti Tamás ajánlotta a figyelmembe. Többszöri próbálkozás után, véletlenül sikerült megoldanom. Ezután még több hét telt el, mire megértettem, hogy miért úgy lehet megoldani; ha tetszik, mi a matematikai magyarázat a megoldásra. A magyarázatból az is kierdült, hogy valójában két lényegesen különböző megoldás létezik, és ezeknek végtelen sok konjugáltja.

"Tricky Dick"-nek a középső-felső változatot hívják, talán a "dick" szó többféle 🐷 jelentése és egyfajta vizuális hasonlóság miatt is... 🙊

Saját, nehezebb változatok

A megoldás megértése után többféle nehezítést, csavarást 😈 találtam ki. A drót keret kijáratát is meg lehet csavarni, de magára a drótra is többféle csomót lehet kötni.

Gál Péter javaslatára készült a fa változat. Az alapja ez a fakeret. (A keretet a TCN Sign Stúdiónál vágták ki ilyen szépen lézerrel; a házi, kézi fűrészes próbálkozások eredménye borzalmas lett.) A zsinóron egy gyöngy van rögzítve, hogy ne lehessen a zsinór keret körüli részét túlságosan meglazítani. A keret univerzális: a különböző drót változatok nagy része megvalósítható a zsinór átrendezésével.

Megoldások

Rövidített, felgyorsított videó (45 másodperc):

Hosszú, közös videó az összes változatról (12 perc):

Állítható nehézségű ördöglakat / Puzzle with adjustable difficulty

Doboz a dobozban / Box in a box

Fakanalas ördöglakat / Wooden spoon puzzle

Trükkös és még trükkösebb fickó ördöglakatok / Tricky- and even more Trickier-Dick puzzles

Köss csomót összekötött kézzel! / Tie a knot, with hands tied together!

\